maandag 8 oktober 2012

Boek is af!!! Plus terugblikken deel twee

Gisteren heb ik mijn boek dan echt helemaal af gemaakt. En met ik bedoel ik in dit geval mijn man. Want de tekst moest opgemaakt worden (dat lukte mij nog redelijk, behalve het laatste dan) en de voor en achterpagina moesten nog ontworpen worden. En de achterpagina daar had ik leuk een (veel te lang) blurbje voor gemaakt, maar hoe de voorkant er moest zien? Geen moment nog aan gedacht. Gelukkig is mijn liefhebbende echtgenoot grafisch vormgever en hij wist binnen no time iets te maken waar ik heel erg blij mee ben!

Dus het boek is af, een proefexemplaar besteld en nu is het nog een weekje wachten tot ik het papieren exemplaar in handen kan houden. Oh joy! Oh vreugde! Oh ongeduld! Zodra ik het boek heb en tevreden ben, bestel ik voor iedereen die er bij mij één had besteld en hoop ik over een week of drie massaal boeken uit te kunnen gaan delen.

Na alle vreugde wil ik echter nog steeds, nu misschien nog wel meer, terug gaan kijken op de doelen die ik gesteld had. Zodat ik daarna weer verder kan, zonder mijn hoofd te verliezen in al mijn wensen en ambities. Dus hier gaan we:

30. Etsy winkeltje beginnen voor onze sieraden*** 
Dit heb ik nog niet gedaan, maar ik heb in de tussentijd wel een Etsy winkeltje geopend voor de kleren van mijn moeder. Helaas verkoopt het voor geen meter, maar ik weet nu wel hoe het moet, ik weet ook dat ik niet teveel dingen erop moet zetten (kost geld namelijk, en als je niks verkoopt zoals bij het winkeltje van mijn moeder, dan ben je het kwijt. Niet de bedoeling van iets dat geld op moet leveren...) En wat belangrijk is, deze maand gaat de Nederlandse Etsy online, met hopelijk veel aandacht en meer Nederlandse klanten. Dus deze blijft staan en wordt uitgebreid met een Etsy winkeltje voor mijn eigen spullen, die ik als Jolandavlinder maak. Gewoon proberen, heel veel tijd kost het niet, en je weet maar nooit.  
29. Solliciteren.
Gedaan, en bij de tweede poging was het raak: ik heb een baan! Voor een jaar maar met een beoordelings traject, dus met uitzicht op wellicht een vervolgcontract. Voorlopig kan deze dus worden geschrapt!
28. Boeken en andere spullen verkopen op marktplaats, in het kader van geld proberen te verdienen.
Gedaan, gelukt!
27. Tweedehandspositiekleren verkopen. **** 
Idem dito! Niet in een eigen winkel, maar ik heb al mijn kleren en de kleren die er voor mij verzameld zijn weten te verkopen en mede hierdoor hebben we het hoofd tot het langverwachte eerste salaris boven water weten te houden. Bijzonder fijn! Nu gelukkig niet meer nodig dus dit is weer een die van de lijst af kan! 
26. Minder tijdschriften kopen*****
Gedeeltelijk wel: ik blijf van de ouderschapstijdschriften af, en van de duurdere exemplaren. Eigenlijk koop ik alleen nog de Flow. En dat is weliswaar een besparing vergeleken bij hoeveel ik eerst uitgaf, maar het is nog steeds teveel als je bedenkt dat ik een tijdschriftenbon heb gekregen waarmee ik opnieuw een abonnement kan nemen en 3 keer gratis dat tijdschrift kan ontvangen. Eindelijk eens inzilveren dus! Voor de rest ben ik erg tevreden over mezelf! (met de aantekening dat dit wel is dankzij de tijdschriften die ik met enige regelmaat van een aantal mensen krijg. was dat niet het geval, was ik veel vaker bezweken vrees ik. Maar ik tel mijn zegeningen. En het geld dat ik hierdoor heb bespaard! :-) )
 
25. Nieuwe kledingexpositie organiseren
Staat op stapel: 10 november aanstaande! Zet het in je agenda: 10-11-12 is het weer zover!!
24. Kijken of het mogelijk is om hier een mini-creatiefmarkt aan te koppelen.
Dit doel was in maart al geschrapt, dus dat schiet lekker op.
23. Zoveel mogelijk doen in het huishouden, ook al zie ik daar minder het nut van in dan mijn geliefde.*** *** 
Volgens deze geliefde ben ik goed bezig, dus dat zit goed geloof ik. Toch blijft ie staan: huishouden is nooit af immers. Zucht. 
22. Blog beginnen met artikelen en persoonlijke verhalen 
Dit blog is er nu dus een tijdje, het algemene blog nog niet. En ik heb het dusdanig druk met andere leuke dingen dat ik denk dat ik die ambitie lekker laat gaan. Heerlijk, wat een opruiming! met dit blog blijf ik gewoon doorgaan, en de laatste tijd zelfs vaker dan ooit. Wie weet hou ik dat wel vol...
21. Schrijven in een een-regel-per-dag-dagboek.
Kan ik kort over zijn: doe ik! Erg leuk om te doen. Nu nog in een klein los boekje dat ooit in de Flow zat, maar wil straks een mooi boekje gaan gebruiken. 
 
Tot zover terugblik deel twee, deel drie volgt vast spoedig. Nu ga ik nog even wegdromen bij de gedachte aan mijn allereerste, allereigenste boek. Boekje eigenlijk, want het is maar een dunne, maar hij is er echt. Je kunt, mocht je het leuk vinden, op lulu.com kijken. Zoek dan op 'een duidelijk gevoel van onbehagen' van Ariadne Olivier - mijn detective pseudoniem. Je kunt een preview doen, van de eerste 12 bladzijden en de voor en achterkant bekijken. Ben benieuwd wat jullie er van vinden en of mijn wens (dat 100 mensen mijn boek zullen lezen) uit zal komen. Als laatste het berichtje dat ik gister plaatste op het forum waar ik af en toe kom.
 
Mijn blij: vandaag mijn boek opgemaakt (qua lay out, niet qua make up) (sorry, ben in een wat rare bui geloof ik) en naar lulu.com gestuurd. Dat betekend dat mijn eerste boek in ieder geval online een feit is. Ik heb een exemplaar besteld, als ik daar tevreden over ben dan bestel ik er een stuk meer die ik aan mijn familie en vrienden en kennissen en vage bekenden en volslagen vreemden hoop te verkopen. Via Lulu.com kan ook, maar dan is het duurder, als mensen het via mij bestellen is het goedkoper. Ik hoef er namelijk niets aan te verdienen, het schrijven zelf maakt me zo gelukkig dat dat voor mij beloning genoeg is. Mijn streefdoel is dat uiteindelijk 100 mensen mijn boek gaan lezen. Ik heb nu zo'n 25 bestellingen, dus wie weet lukt het.

Maar het belangrijkste is, is dat het boek er is. Vroeger, heel vroeger, was ik niet zo'n gelukkig meisje. Weinig aansluiting met klasgenoten, veel gepest, weinig aandacht van mijn ouders, veel genegeerd op de momenten dat ik niet gepest werd. Er was in de vijfde klas (was toen net veranderd in groep 7, overgang van lagere school naar basisschool) een juf die mij wel zag, mij aandacht gaf en mijn aandacht vestigde op de dingen die ik wel kon: vooral goed schrijven: gedichten en verhalen. Zij legde de kiem voor veel dingen. Mijn zelfvertrouwen, mijn schrijfambitie en mijn uiteindelijke carriere in het onderwijs. Mijn boek is dan ook opgedragen aan mijn broer, Agatha Christie (het is een door Agatha Christie geïnspireerde detective) en aan deze juf, juf Jenny. Zij was de enige die op mijn elfde, de leeftijd van mijn eigen oudste dochter op dit moment, in mij geloofde. Die zei dat als ik een boek wilde schrijven, dat ik dat kon. Het heeft heel veel jaren geduurd, en de lieve juf zelf is helaas al jaren overleden, maar het boek is er. Sinds mijn elfde zeg ik altijd, als er gevraagd werd (wordt) wat ik later wil worden: schrijfster. En nu ben ik er een! En ja, het is bij Lulu, niet bij een "echte" uitgeverij, en ja, iedereen en zijn oma schrijft tegenwoordig een boek, maar dat doet er niet toe. Nog 5 dagen wachten en ik heb mijn eigen boek in handen. Dankbaar en blij ben ik. En mag ik het zeggen? Ja, ik doe het gewoon. Trots. Dat is hoe ik me voel. Als ik mijn ogen dicht doe en denk aan het verdrietige meisje van toen, dan kan ik tegen haar zeggen: Juf Jenny had gelijk. Je kunt het.  

2 opmerkingen:

  1. hey Jolanda, eindelijk gelukt je blog te vinden en te lezen en wat mooi :) succes met je doe-dingen en je dromen verwezenlijken. Ik ben trots op je

    BeantwoordenVerwijderen