woensdag 31 oktober 2012

Opmerkingen bij de nieuwe doelen- Deel een

Aaah... Wat is vakantie toch lekker! Zeker als je lekker niets hebt kunnen doen, nare en leuke dingen hebt mogen ervaren, nieuwe, lekker korte, doelenlijst hebt kunnen maken én direct een doel hebt kunnen behalen. Schiet zo fijn op! En maakt ruimte voor andere nieuwe zaken.

Welk doel ik behaald heb? De Spotifylijst maken. Voor diegene die nog niet weten wat Spotify is: dat is een online dienst waarmee je heel makkelijk (als ik het kan kan écht iedereen het) bijna alle liedjes kunt luisteren die je wil (behalve Metallica heb ik gemerkt, die doet er niet aan mee. En zo zullen er nog wel een paar zijn. Maar daar staan letterlijk miljoenen anderen tegenover waarvan je de liedjes wel gratis kunt luisteren) Bij de betaalde Spotify is er geen reclame, bij de gratis versie wel, maar daar worden de artiesten van betaald. Op deze manier krijgen zij wel inkomsten (belangrijk dat makers van werk betaald krijgen voor hun werk) maar kunnen belangstellenden zoals ondergetekende heel makkelijk gratis muziek luisteren. Ideaal dus. Ik wilde graag een vakantiebandje, zoals ik die op cassette had gemaakt toen ik 18 was, namaken. Terwijl ik bezig was bedacht ik veel meer leuks wat er op zou kunnen, zodat ik uiteindelijk een lijst had van 42 nummers. Een bijzonder eclectische lijst, met veel nummers die ik op mijn 18e, 19e luisterde, een paar die ik luisterde toen ik begin twintig was, een paar jeugdherinneringen en nog een aantal anderen. Maar allemaal nummers die ik minimaal 5 soms 15 jaar niet had geluisterd. Heerlijk! Zo'n muzikale trip down memorylane. (Voor de liefhebbers, zoek op Jolandasvakantieteeplijst, volgens mij heb ik m gedeeld op Spotify. Bereid je wel voor op een bizarre mix tussen o.a. Korn, Edvard Grieg, Elvis Presley, Rancid, Diana Ross, Deftones en “ich bin wie du”)

Het luisteren naar deze muziek bracht me ook aan het nadenken. Ik heb gemerkt dat de wetenschap mijn spirituele beleving ondersteund. Hiermee bedoel ik dat bewezen is dat de menselijke hersenen nog doorgroeien tot ongeveer je 25e. Voor die tijd ben je misschien volwassen, maar niet klaar. Zo was het bij mij ook. In de tijd dat ik deze muziek luisterde was ik nog zo jong, maar dacht ik dat ik al heel wat wist. Tegelijkertijd wilde ik niets liever dan groeien. Ik voelde dat ik op spiritueel gebied, of laten we het minder zweverig 'als mens' noemen nog veel kon leren. Maar ik had nog zo'n karrenvracht aan onverwerkte ervaringen uit mijn jeugd te dragen, en doordat ik nog zo in ontwikkeling was, qua hersenen en hormonen, voelde ik me vaak alsof ik in een achtbaan zat. Himmelhoch jaugend en zum Toden betrübt, zoiets. Het lukte me niet om daar uit te komen. Precies in die periode experimenteerde ik ook met drugs en voelde ik me enorm eenzaam. Allemaal geen gelukkige combinaties, die ertoe leidden dat ik een paar behoorlijk stomme beslissingen heb genomen. Uiteindelijk, toen ik 24 was, Maya was twee heb ik dat kunnen stoppen en ben ik het proces ingestapt waar ik nu nog in zit. Vanaf die tijd, vlak voor mijn 25e verjaardag, voelde ik langzaam meer rust in mijn leven neerdalen. Hoewel er daarna nog genoeg gebeurd is ontstond er langzaam een zeker evenwicht in mij. 

In de jaren daarna groeide ik, leerde ik, werd ik steeds completer. En hoe meer ik leerde, hoe meer ik voelde dat ik eigenlijk nog niks wist. Toen ik begin twintig was kon ik op een rare manier soms verlangen naar de tijd dat ik veertig zou zijn. Want ik wist, ergens, dat ik op mijn veertigste de rust zou hebben waar ik als twintiger zo naar verlangde. Inmiddels is het bijna tien jaar na dat keerpunt in mijn leven. Ik realiseer me dat nu pas, terwijl ik het typ. Ik ben nu klaar om te schrijven, mijn detective is pas de eerste in een lange rij wat mij betreft, ik ben nu klaar om te oogsten wat ik vroeger heb gezaaid. En vind het fijn dat waar ik toen naar verlangde nu al heel vaak aanwezig is in mijn leven. Zelfreflectie, bezinning, rust, zingeving en bewust leven. Dat kon ik toen, als jong volwassene niet zo onder woorden brengen, maar volgens mij is dat wat ik vroeger bedoelde. En zonder mezelf op de borst te willen kloppen, volgens mij slaag ik daar best heel redelijk in.

Over van het verleden naar het heden en de toekomst. Zoals onlangs beloofd hierbij ook wat opmerkingen bij een aantal doelen. Ik noem lang niet alle, want er zijn er bij die voor zich spreken. Maar er zijn er zoveel die volgens mij best wat extra uitleg behoeven, dat ik mijn commentaar ook maar zal opdelen in kortere stukjes. Het blijft een blog immers, geen boek...

Oh en net als bij de doelenlijst zelf begin ik met de iets minder belangrijke doelen en werk ik naar boven, naar de belangrijkere.

 1. Letten op gewicht.
  Ik weeg nu (oktober 2012) 64 kilo. Dat is 3 en een halve kilo minder dan 3 maanden geleden en liefst 11 en een halve kilo minder dan een half jaar geleden, 6 weken na Lotus' geboorte. Da's mooi. Maar ik ben er nog niet. Ik weeg nu precies zoveel als ik woog voor de geboorte van Lotus, maar dat is nog steeds een stuk zwaarder dan voor Lente's komst. Na de zwangerschap van haar ben ik nooit meer 100% tevreden geweest over hoe ik er uit zie. En dat is nu dus al 4 en een half jaar zo. Zal best zijn dat ik toen 29 was en nu (shock and horror!!!) bijna 35, en dat iedereen wat aankomt na zijn of haar dertigste, ik vind bijna vijf jaar ontevreden te lang. En nu ik in een half jaar tijd al zoveel ben afgevallen wil ik doorgaan. Het strijdplan is als volgt: binnen nu en 3 maanden 2 kilo afvallen, binnen 3 tot 6 maanden nog eens 2 kilo afvallen en dan, een jaar na Lotus' komst (en mijn 35e verjaardag), nog een halve kilo kwijt, zodat ik 59,5 kilo weeg. Nog steeds 2 kilo zwaarder dan op mijn 29e, maar acceptabel, realistisch én (erg belangrijk) onder de grens van 60 kilo. In het grote schema der dingen is gewicht natuurlijk erg onbelangrijk, maar wat ben ik blij dat ik eindelijk weer wat slanker ben. Op naar de 60 kilo and beyond!!
 1. Nieuwe tatoeage ontwerpen, sparen en laten zetten.
  Streefdatum is 9 maart 2013. Fingers crossed...
 1. Mijn grootmoeder verder vragen naar haar jeugd, haar leven en mijn overleden opa.
  Ik heb het hier over de grootmoeder die ik niet zo aardig vind en waar ik jarenlang om allerlei verschillende redenen geen contact mee heb gehad. Al een tijd zat me dat dwars. Niet omdat ik vind dat zij het verdiend had, want het is echt geen aardige, hartelijke vrouw. Eerder een zure vrouw met ronduit gemene trekjes. Maar ik erkende steeds meer dat zij ook een deel van mij is. Ook ik heb haar in mij. En om mezelf volledig te kunnen accepteren voor wie ik ben, zou ik dat ook bij haar moeten doen. Dus dat heb ik gedaan. Ik heb besloten dat ik haar wil leren kennen voor het te laat is (ze wordt – als alles goed gaat – in december van dit jaar 93... ) dus heb ik contact gezocht en haar deze zomer bezocht. Om haar haar jongste achterkleinkind te laten zien maar vooral om haar te interviewen over haar leven. Wie weet kom ik er zo achter waarom ze zo is geworden zoals ze nu is. En misschien blijft mijn mening over haar ongewijzigd. Maar liever dat dan dat ik er later spijt van krijg niet meer moeite te hebben gedaan.
 1. Leuk project verzinnen voor de eerste klas die ik les geef.
  Ik geef nu aan twee klassen les, lekker overzichtelijk met methode en toetsen. Ik heb daarnaast een paar extra dingen uit mijn !mpulse tijd die ik recycle. Dat is heerlijk rustig, maar ik vind het ook leuk om er toch nog, ergens dit jaar, iets nieuws bij te doen. Ik heb een sumpathieke collega tekenen die het leuk vond om samen een project te doen. Zij is een leuk mens met heel wat overeenkomsten met mij wat betreft ideeën over onderwijs en dergelijke. Ik denk er aan iets te doen met postcrossing en tekenen, en dan met Engels. Nou ja, nog maar even verder over nadenken. Maar fijn om mijn vak af en toe creatief vorm te kunnen geven in plaats van alleen maar materiaal van anderen uit te voeren...

 1. Warme winteravondactiviteiten (dwz zeer regelmatig -zo'n eenmaal per week- een avond bezig met iets leuks/ creatiefs)
  Ik heb een paar projecten waar ik deze winter mee bezig wil, te weten:
  zelfgemaakte kerstcadeaus (zoals bijvoorbeeld het spel dat ik voor mijn geliefde wil maken)
  kadomand met kraamcadeaus voor een vriendin van vroeger.
  textielpoppetjes en andere eventueel nieuwe ontwerpen (maar dat pas als ik eerst mijn andere winteravondactiviteiten heb gedaan, want eigenlijk heb ik al genoeg voor een expositie)
  vakantieplannen uitwerken en voorbereiden. (we willen in de zomervakantie graag naar Castlefest, een fantasy festival in de buurt van Lisse. Mijn echtgenoot kan echter ivm concentratieproblemen geen lange einden rijden, dus in een keer daar naar toe gaat niet. Bovendien wil hij niet over snelwegen rijden. Dus vertrekken we ruim een week van te voren en overnachten we (met onze mooie muffe tweedehands vouwwagen!! Zo blij mee!) op verschillende campings en trekken we zo, via b-weggetjes, langzaam richting bollenvelden. Op de terugweg gaan we via Steenwijk en het Fries-Drentse woud want daar wilde ik heel graag op vakantie dit jaar. Ik ga dus routes bekijken, campings opzoeken en natuurlijk kostuums bedenken en maken! Voor mezelf, man en drie kinderen. Nu al zin in!)
 1. Geheim project samen met mijn man
  Mijn liefje en ik zijn al een tijdje iets van plan, iets leuks om samen te maken. Nu hebben we het materiaal, dus komt het er hopelijk eindelijk van. Wil er niet teveel over kwijt, laat het graag zien (in het echt of via dit blog) als het af is, maar neem maar van mij aan dat het leuk is! (als het lukt that is)
 1. Afmaken van mijn website engelsvoordebasisschool.nl, en basisscholen in de buurt aanschrijven om dit schooljaar gratis te proefdraaien.
  Zo kan ik meer ervaring opdoen, op verschillende scholen, en een naam opbouwen. En dan hopelijk een volgend schooljaar betaald aan de slag?
 1. Samen met mijn man, die prachtige net niet steam punk objecten maakt, in het voorjaar een gezamelijke tuinexpositie houden.
  Ik word in het voorjaar 35 (zucht) en mijn prachtige echtgenoot zelfs 40 (zou je niet zeggen als je 'm zag) en dit is ons cadeautje wat mij betreft (we vieren beide onze verjaardag niet echt) Zal waarschijnlijk ergens tussen 6 en 26 april zijn, op een zaterdagmiddag. Maar nader bericht volgt uiteraard ruim van te voren.

Tot zover nu maar, er volgen nog drie opmerkingen, maar die zijn zo lang dat het nu wat teveel gevraagd is qua concentratie vermoed ik.

Als laatste besluit ik met de conclusie dat ik van 40 naar 27 doelen ben gegaan. Dat is, zoals ik aan het begin van dit epistel al zei, fijn. Want minder doelen betekent meer tijd en aandacht voor wat er is, waar ik mee bezig ben. Misschien moet ik als 28e doel opschrijven: voor volgend jaar een nog kortere doelenlijst? ;-)

1 opmerking:

 1. Hé Jolanda, ik vind Spotify ook geweldig en maak ook lijstjes...Ik herken ook je stukje over het ouder worden. Ik ervaar ook wel steeds meer rust maar ik denk dat ik toch ook nog wel heel veel onverwerkte ballast met me mee draag. Ik hoop dat ik nu door te mediteren daarmee aan de slag kan gaan!
  kusjes marije

  BeantwoordenVerwijderen